This is a free Purot.net wiki
  • View:

Ellan artikkeli

Lähihoitajan työtä ei ole syytä väheksyä

Miina Salo kirjoittaa mielipidetekstissään, lähihoitajan työstä jota ei ole syytä väheksyä ja hän on siitä hieman huolissaan. Hän kirjoittaa totuudenmukaisia asioita lähihoitajan työstä nuorten  sekä jo valmistuneiden näkökulmasta. Hän esimerkiksi kertoo tapauksesta joka lähti liikkeelle, kun maahanmuuttajataustainen nuori kertoi opinto-ohjaajan painostuksesta lähihoitaja alalle. Siitä johtaen tuli keskustelua että lähihoitaja koulutus on vaativa. (Salo 2015) 

Lähihoitajan työ on pitkälti kolmivuoro työtä, haarukka on lapsen kehityksestä vanhuuden hoitoon. Hoitajat myös tukevat perheitä ja läheisiä saattohoidossa sekä erilaisissa kriisi että päihdeongelmissa. Eikä yliopistoissakaan opi tätä taitoa. (salo 2015)

Lähihoitajat eivät tienaa kovinkaan hyvin, harva edes tietää että miten hieno ja samalla todella raskasta. Kovinkaan moni ei edes tiedä kuinka arvostetusta ammatista on kyse. (Salo 2015)

Valitsin kyseisen aiheen koska, aihe on oikeuden mukainen, ei liioteltu eikä väheksytty. Jutussa kerrotaan miten lähihoitajien arvostus on lähes nollassa, kaikki kuvittelevat että lähihoitajat vain kääntelevät ja ulkoiluttavat vanhuksia, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Lähihoitajat työskentelevät kummiskin kolmivuorotyössä ja on välillä vastuussa yöllä esim. kymmenestäkin ihmisestä. Päivällä taas lähihoitaja voi pahimassa tapauksessa joutua tekemään töitä aamu seitsämästä ilta yhdeksään.  

"En tiedä, onko meillä varaa menettää yhtään tulevaa lähihoitajaa. On sosiaalisesti ja emotionaalisesti lahjakkaita nuoria, joilla on vahva halu auttaa toista ihmistä sekä tukea ja hoivata niitä, joiden auttamiseen muilla ei ole aikaa." (Salo 2015)

Iida Vesterisen mukaan lähihoitajien työ on tärkeää eikä sitä saa väheksyä. Mutta se kuitenkin vaatii motivaatiota ja panostusta joka ei todellakaan sovi kaikille, työhön ei pitäisi ketään pakottaa/painosta koska työssä on kyse ihmishengistä. Hän arvostaa lähihoitajien työtä.(Vesterinen 2016)

Salo, Miina 2015. Lähihoitajan työtä ei ole syytä väheksyä  http://www.hs.fi/mielipide/a1435201513177 17.2.2016

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.